FP7 - seventh framework programme


Evenimente rss

Cooperarea în domeniul transporturilor

Buget: 4.1 miliarde de € (2007 - 2013)

Transportul este unul din punctele forte ale Europei – sectorul de transport aerian contribuie la 2,6% din PIB-ul UE cu 3, 1 milioane de locuri de muncă, iar sectorul de transport la suprafaţă produce 11% din PIB-ul UE cu o ocupaţie a locurilor de muncă de 16 milioane de persoane. Dar transportul este de asemenea responsabil şi pentru emiterea a 25% din totalul cantităţii de CO2 emis în UE.

Care este beneficiul pentru cetăţeni:

Pe durata PC7, cel puţin 4 miliarde de € vor fi alocate pentru a finanţa cercetarea UE în vederea dezvoltării unor sisteme de transport european mai sigur, mai ecologic şi mai „inteligent” în beneficiul tuturor cetăţenilor. Cercetarea din domeniul transportului va avea un impact direct asupra altor domenii importante cum ar fi comerţul, competiţia, gradul de angajare, mediu, coeziune, energie, securitate şi piaţă internă.

Care este beneficiul pentru cercetători:

Necesitatea de a crea reţele noi de transport şi infrastructuri în Europa este în creştere iar costurile de dezvoltare se măresc. Dezvoltarea lor la nivel european poate deveni o realitate numai prin activităţile de colaborare ale diverşilor participanţi la programul RTD (= Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică). Este imperativă abordarea diferitelor provocări politice, tehnologice şi socio–economice într-o manieră eficientă din punct de vedere al costului, referitor la teme ca „vehiculul curat şi sigur” al viitorului, interoperabilitatea şi intermodalitatea în special cu privire la transportul de căi ferate şi cel naval. De asemenea, dezvoltarea de tehnologii care să sprijine sistemul Galileo şi aplicaţiile sale va fi esenţială în aplicarea strategiilor europene.

Activităţile care urmează a fi analizate în perioada PC7 vor fi:

  • Aeronautica şi transportul aerian (reducerea de emisii, cercetare cu privire la motoare şi carburanţi alternativi, managementul traficului aerian, aspecte cu privire la siguranţa transportului aerian, aviaţia eficientă din punct de vedere al mediului);
  • Transportul de suprafaţă durabil – căi ferate, drumuri şi naval (dezvoltarea de motoare curate şi eficiente şi de motopropulsoare, reducerea impactului transportului asupra schimbărilor climatice, transportul naţional şi regional intermodal, vehicule curate şi sigure, crearea de infrastructură şi menţinere, arhitectură integrativă);
  • Sprijin către sistemul european global de navigaţie prin satelit – Galileo şi EGNOS (servicii de navigaţie şi sincronizare, utilizarea eficientă a navigaţiei prin satelit).

Care este beneficiul pentru industrie şi IMM-uri:

Investiţiile în cercetarea din domeniul transportului sunt necesare pentru ca industriile de transport european să aibă asigurat un avantaj tehnologic care să le permită să devină competitive la nivel global. În plus, activităţile de cercetare în domeniul transportului din PC7 vor produce în cadrul IMM – urilor un grad mai mare de inovaţie cu un acces îmbunătăţit la programele de cercetare pan-europene şi la beneficiile respective.

Sursa: FP7 - factsheets (pdf)