Europa se confruntă cu o serie de provocări sociale şi economice şi de aceea o mai bună înţelegere a acestora şi abordarea lor efectivă prin crearea de strategii potrivite este foarte importantă. Tradiţia îndelungată a Europei în acest domeniu de cercetare precum şi abordarea socială, economică şi culturală diferită oferă o ocazie unică pentru desfăşurarea acestui tip de cercetare la nivelul Uniunii Europene.
Pe durata PC7, cercetarea efectuată de Uniunea Europeană în cadrul ştiinţelor socio-economice şi umaniste promite să studieze şi să ofere răspunsuri la întrebările referitoare la schimbarea demografică şi la calitatea vieţii, educaţie şi posibilităţi de angajare spre direcţiile economice de actualitate, interdependenţa globală şi transferul de cunoştinţe, bunăstarea democraţiilor şi participarea politică, diversitatea culturală şi valori.
Legătura dintre cercetare şi strategie este păstrată prin asigurarea faptului că temele examinate reprezintă o prioritate la nivel european şi sunt direcţionate de strategiile comunitare. De fapt, cercetarea la nivelul UE are avantaje speciale, deoarece poate dezvolta informaţii care sunt necesare pentru a accentua gradul de cunoaştere cu privire la teme complexe.
Temele de cercetare care vor fi analizate în cadrul PC7 vor fi alese din următoarele domenii:
În cadrul PC7, industria şi IMM-urile vor fi încurajate în mod activ să participe în toate domeniile, în special cele care se desfăşoară sub programul de Cooperare. Temele analizate de Ştiinţele Socio-economice şi Umaniste le oferă oportunitatea duală de a opera pe de o parte ca participanţi în crearea de informaţie în cadrul echipelor şi pe de altă parte ca receptori ai informaţiei prin punerea acesteia în aplicaţie.
Sursa: FP7 - factsheets (pdf)