FP7 - seventh framework programme


Noutăţi

Preşedintele Barosso anunţă crearea Consiliului Consultativ pentru Ştiinţă şi Tehnologie (06.03.2013)

La data de 27 februarie curent, Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a anunţat crearea Consiliului Consultativ pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Scopul activităţii Consiliului constă în oferirea consultanţei preşedintelui Comisiei Europene privind crearea unui mediu favorabil pentru inovare, prin edificarea unei societăţi europene bazate pe cercetare.  


citeşte mai departe ...


Pentru elevi: Google organizează prima expoziţie de ştiinţa online (13.01.2011)

Gigantul serviciilor pe internet a anunţat că la evenimentul gazduit online, Google Science Fair, poate participa orice elev cu vârsta curpinsă între 13 şi 18 ani care are un computer, o conexiune la internet şi un browser. Participanţii îşi vor putea prezenta proiectele pe internet, folosindu-se de serviciile Google Docs, Google Sites sau YouTube. Elevii din toată lumea sunt încurajaţi să participe - de la Paris, Veneţia, Bucureşti, New York şi până la Singapore. Sigur că elevii din Moldova sunt bineveniţi!


citeşte mai departe ...


Europenii vor putea accesa gratuit articolele ştiintifice rezultate în urma cercetărilor finanţate de UE (16.12.2010)

Cercetătorii, intreprinderile şi cetăţenii pot accesa gratuit şi deschis articolele ştiintifice rezultate în urma cercetărilor finanţate de Uniunea Europeană graţie OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe – Infrastructura de acces deschis la cercetarea europeană), pe care Comisia Europeană a lansat-o 2 decembrie 2010, la Universitatea din Gent, în Belgia.


citeşte mai departe ...


Cele mai inovative ţări (15.12.2010)

China va deveni cel mai important centru pentru inovaţie din lume până în 2020, depăşind SUA şi Japonia, potrivit unui sondaj realizat în rândul populaţiei din şase state de producătorul de medicamente AstraZeneca şi citat de Reuters.


citeşte mai departe ...


Evaluarea Programului Cadru 7 (22.11.2010)

S-a anunţat încheierea evaluării Programului Cadru 7 pentru cercetare al Uniunii Europene. Evaluarea a fost realizată de un grup de experţi condus de Rolf Annerberg, director general al Consiliului de cercetare pentru mediu, cercetare în agricultură şi planificare spaţială al Suediei (FORMAS), care a inaintat raportul realizat comisarului european pentru cercetare, d-nei Máire Geoghegan-Quinn. In următoarele câteva săptămâni se aşteaptă reacţia Comisiei.


citeşte mai departe ...


Peste jumătate din companii sunt inovative (22.11.2010)

52% din companiile din UE – din industrie şi servicii – au declarat că a avut activitate de inovare în perioada 2006-2008. Cea mai mare proporţie de companii care s-au declarat inovative în UE s-a înregistrat în Germania (80% din companii), Luxemburg (65%), Belgia şi Portugalia (câte 58%) şi Irlanda (57%).


citeşte mai departe ...
Inovaţia - o prioritate a Uniunii Europene (21.10.2010)

Comisia Europeană îşi propune printr-o iniţiativa prezentată recent să fructifice la maximum inovaţia la nivel comunitar. Documentul prevede fonduri "de pornire", reducerea birocraţiei şi crearea de parteneriate care să mobilizeze părţile interesate - la nivel european, naţional şi regional, în sectorul public şi în cel privat.


citeşte mai departe ...


Ghidul Aplicantului la PC7 din Republica Moldova (05.08.2010)

În contextul eforturilor comunităţii ştiinţifice a Republicii Moldova de integrare în Spaţiul European de Cercetare, reţeaua Punctelor Naţionale de Contact (www.fp7.asm.md) a elaborat broşura "Ghidul Aplicantului la PC7 din Republica Moldova" ce conţine informaţie practică de accesare a fondurilor europene prin intermediul PC7 pentru participanţii din Republica Moldova. Ghidul oferă o succintă prezentare a oportunităţilor PC7 din perspectiva participanţilor din ţara noastră, sfaturi şi instrucţiuni de transpunere a unei idei într-o propunere de proiect şi, nu în ultimul rînd, prezentarea aspectelor legale şi financiare a proiectelor europene.


citeşte mai departe ...


A fost lansat Fondul Comun pentru proiecte de Parteneriat UE-Moldova (20.07.2010)

Parteneriat European pentru Democraţie şi Fundaţia Est-Europeana lansează Fondul Comun destinat finanţării proiectelor de Parteneriat UE-Moldova.


citeşte mai departe ...


Seminar de informare privind aspectele practice de participare la concursurile PC7 (09.06.2010)

Academia de Ştiinţe a Moldovei (www.international.asm.md) şi Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact PC7 (www.fp7.asm.md), organizează marţi, 15 iunie a.c., seminarul de informare privind aspectele practice de participare la concursurile PC7 şi în proiecte europene finanţate de Comisia Europeană. Seminarul va avea loc în Sala Mică a AŞM (Bd. Ştefan cel Mare 1, et.2), cu începere de la ora 15:00.


citeşte mai departe ...


Fii vizibil în Spaţiul European de Cercetare (31.05.2010)

În vederea susţinerii eforturilor comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova de integrare în Spaţiul European de Cercetare, Academia de Ştiinţe a Moldovei a lansat varianta engleză a paginii web www.fp7.asm.md, pagină dedicată celui mai important instrument de finanţare a cercetării în Europa, Programul Cadru 7 (PC7) pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (2007-2013).


citeşte mai departe ...


Procesul de evaluare a proiectelor europene din interior (20.10.2009)

Pentru evaluarea proiectelor depuse la concursurile Programului Cadru 7 pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică a Comunităţii Europene (2007-2013), Comisia Europeană invită experţi naţionali din cadrul organizaţiilor de cercetare, întreprinderilor mici şi mijlocii, societăţii civile să se înregistreze în baza de date a Experţilor pentru Activităţi de Cercetare (https://cordis.europa.eu/emmfp7/). Sunt binevenite şi încurajate înregistrarea experţilor din toate ţările terţe, inclusiv Republica Moldova.

Persoanele care aplică pentru această poziţie trebuie să posede cunoştinţe şi experienţă profesională într-unul sau mai multe domenii de activitate:

  • Cercetarea în domeniul ştiinţific şi tehnologic relevant;
  • Administrarea, managementul sau evaluarea proiectelor, programelor sau politicilor de cercetare şi dezvoltare tehnologică;
  • Utilizarea rezultatelor proiectelor de cercetare şi dezvoltare tehnologică, transfer de tehnologii, inovare, cooperarea cu sectorul de afaceri, în special cu ÎMM-urile;
  • Dialogul dintre ştiinţă şi societate (educaţie, comunicare, expertiză, etică, riscuri etc.);
  • Cooperarea internaţională în domeniul tehnico-ştiinţific;
  • Dezvoltarea resurselor umane.

citeşte mai departe ...


Noi concursuri PC7 lansate de Comisia Europeană (30.07.2009)

În data de 30 iulie 2009, Comisia Europeană a lansat un nou ciclu de concursuri PC7 pe cele trei Programe specifice ale sale:

  1. Cooperare, ce are drept scop susţinerea cercetării transnaţionale şi interdisciplinare în Europa şi în afara ei. Tematicile susţinute cuprind: (1) sănătate; (2) alimentaţie, agricultură şi biotehnologie; (3) tehnologiile informaţiei şi comunicaţiei; (4) nanoştiinţe, nanotehnologii, materiale şi noi tehnologii de producţie; (5) energie; (6) mediu (inclusiv schimbările climatice); (7) transport (inclusiv aeronautică); (8) ştiinţe socio-economice şi umaniste; (9) spaţiu.
  2. Capacităţi, ce are scopul de a susţine şi dezvolta capacitatea de cercetare a Europei, cît şi a celorlalte ţări ce contribuie la consolidarea Spaţiului European de Cercetare. Tematicile susţinute sunt: (1) infrastructuri de cercetare; (2) cercetare în beneficiul IMM-urilor; (3) regiuni ale cunoaşterii; (4) potenţialul de cercetare al regiunilor de convergenţă; (5) ştiinţa în societate şi (6) cooperare internaţională.
  3. Idei, sprijină cercetarea la frontierele cunoaşterii. Astfel, se vor acorda 2 tipuri de burse: (1) burse CEC pentru cercetători independenţi începători şi (2) burse CEC pentru cercetători avansaţi.

Următoarele apeluri de concursuri au fost lansate:


citeşte mai departe ...