FP7 - seventh framework programme


Câștigătorii primului premiu Marie Curie au fost anunțați

(06.11.2012)

Câștigătorii primului premiu Marie Curie au fost anunțați

Primii câștigători ai noului premiu Marie Curie al Comisiei Europene pentru realizări excepționale în domeniul cercetării au fost anunțați pe 5 noiembrie 2012, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Nicosia, Cipru. Cei trei câștigători (detaliile sunt prezentate în anexă) sunt Dr. Gkikas Magiorkinis din Grecia, la categoria „Talente promițătoare în cercetare”, Dr. Claire Belcher din Regatul Unit, pentru „Comunicare științifică”, și Dr. Sarit Sivan din Israel, pentru „Inovare și spirit antreprenorial”. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a decernat fiecărui om de știință un trofeu în cadrul ceremoniei. Aceasta a avut loc în contextul unei conferințe care s-a concentrat asupra viitorului acțiunilor Marie Curie și al programului „Orizont 2020”, program în valoare de 80 de miliarde EUR propus de Comisie pentru investiții în cercetare și inovare. Conform propunerii, peste 5,75 miliarde EUR vor fi alocate pentru acțiunile Marie Curie în perioada 2014-2020. Sistemul a sprijinit formarea, mobilitatea și dezvoltarea competențelor a mai mult de 65 000 de cercetători de la lansarea sa în 1996.

Am creat acest nou premiu pentru a evidenția excelența și talentul celor mai buni tineri cercetători din Europa. Îi felicit pe câștigători, care și‑au pus amprenta în domeniile lor respective. Continuarea investițiilor majore în cercetarea europeană este esențială, contribuind la soluționarea provocărilor societale majore în domenii precum sănătatea și mediul și prezentând, de asemenea, o importanță deosebită pentru economia europeană. Sper că premiul Marie Curie va încuraja și alți cercetători și va inspira mai mulți tineri – în special fete – pentru a se orienta către o carieră în domeniul științei.” a declarat comisarul.

Gkikas Magiorkinis a fost premiat pentru activitatea sa în ceea ce privește urmărirea modului de răspândire a virusului hepatitei C (HCV) în întreaga lume. Virusul, care pune viața în pericol, atacă ficatul și afectează aproximativ 150 de milioane de persoane din întreaga lume. Claire Belcher a primit recunoaștere pentru studiul său privind trecutul geologic al Pământului și impactul acestuia asupra florei și faunei – subiect pe care l‑a adus la cunoștința publicului larg prin intermediul aparițiilor periodice la televiziune și în mass-media. Sarit Sivan a dezvoltat un tratament inovator pentru durerile lombare cauzate de degenerescența discurilor coloanei vertebrale.

„Competiția pentru acest premiu a fost foarte strânsă, însă nivelul înalt de calitate al realizărilor câștigătorilor arată în mod clar potențialul cercetării europene și necesitatea de a continua susținerea numeroaselor talente europene” a afirmat Prof. Anne Glover, consilier științific principal al Comisiei Europene și membru al juriului. Din juriul internațional, alcătuit din universitari, cercetători și experți de renume, au făcut parte Prof. Pierre Joliot, celebrul biolog francez și nepotul lui Marie Skłodowska-Curie, Prof. Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2010 și Maria da Graça Carvalho, membru al Parlamentului European și fost ministru portughez pentru știință, inovare și învățământ superior.

Context
Premiul Marie Curie promovează realizările celor mai buni bursieri ai acțiunilor Marie Curie în trei categorii:

  • Comunicare științifică;
  • Inovare și spirit antreprenorial;
  • Talente promițătoare în cercetare.

Scopul premiului este de a încuraja oamenii de știință să își extindă domeniul de excelență spre inovare, spirit antreprenorial și comunicare științifică. De asemenea, acesta va pune în lumină profilul cercetătorilor câștigători și instituțiile gazdă, sporind în același timp prestigiul acțiunilor Marie Curie.

Cum au fost aleși câștigătorii premiului?
Nominalizările au fost realizate de membrii comunității de cercetare. Acestea au fost limitate la actualii și foștii cercetători ai acțiunilor Marie Curie finanțate în cadrul celui de-al șaselea și al șaptelea program cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (PC6 și PC7).

Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din experți de renume, în conformitate cu un set de criterii pentru fiecare categorie.

Acțiunile Marie Curie
Acțiunile Marie Curie, care dispun de un buget de 4,7 miliarde EUR pentru perioada 2007‑2013, promovează carierele în cercetare în Europa prin scheme administrate de Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene. Începând cu 1996, acțiunile Marie Curie au făcut posibil ca peste 65 000 de cercetători din aproape 130 de țări diferite să beneficieze de formare sau să desfășoare activități de cercetare în străinătate.

Comisia a propus creșterea finanțării acțiunilor Marie Curie la 5,75 miliarde EUR în cadrul programului „Orizont 2020”. Propunerea Comisiei este în curs de negociere de către Parlamentul European și statele membre. Schema este denumită în onoarea cercetătoarei franco‑poloneze, dublă laureată a premiului Nobel, pionierul cercetării în domeniul radioactivității și cea care a descoperit poloniul. Începând cu 2014, fondul va fi redenumit ca acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Conferința „Acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului «Orizont 2020»”. Impact regional și internațional

Conferința, care reunește mai mult de 250 de experți și factori de decizie, se va concentra pe viitorul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului „Orizont 2020”.

Pentru informații suplimentare
Întrebări frecvente privind acțiunile Marie Curie (MEMO/12/830)

Comisia Europeană: Acțiunile Marie Curie